Speculaaskruiden

Speculaaskruiden

SpeculaaskruidenSpeculaaskruiden (koekkruiden of koekspecerijen) zijn er natuurlijk voor speculaas, maar dit mengsel wordt in de keuken ook wel in andere bereidingen gebruikt. Zo wordt er ontbijtkoek in stoofvlees gedaan. In deze koek zit ook soort gelijke kruidenmengsels.


Het verschil tussen pepernoten en kruidnoten leg ik hier uit >>>



Speculaaskruiden maken

Er is geen vaste samenstelling, hoewel er wel bepaalde kruiden zijn die er minimaal in voor moeten komen om de specifieke smaak te bereiken, zoals kaneel. Koekkruiden hebben over het algemeen dezelfde samenstelling. Kruidnagel wordt niet altijd in alle recepten gebruikt. De verhouding van de verschillende kruiden kan je op je eigen smaak aanpassen. Vooral kardemom en kruidnagel hebben een sterke, overheersende smaak. Doe je er meer peper in dan zal je kruidnoot ook sterker smaken.


Speculaaskruiden, officieel koekspecerijen, is een mengsel van kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder, kardemom en witte peper, dat wordt gebruikt bij de bereiding van speculaas, kruidkoek en pepernoten. Hoewel het woord “speculaaskruiden” gebruikelijk is, is de officiële benaming “koekspecerijen”.


De genoemde ingrediënten zijn namelijk geen kruiden, maar specerijen. Het verschil zit in het feit dat kruiden planten zijn. Denk aan koriander, peterselie en bieslook. Deze zijn mild van smaak. Specerijen zijn scherp van smaak en zijn delen van planten uit tropische streken.



Speculaaskruiden ingrediënten

  • 30 g kaneel
  • 10 g kruidnagel
  • 10 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 5 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes
  • 5 g foelie
  • 5 g witte peper

Een milde variant van speculaaskruiden

  • 20 g kaneel
  • 5 g kruidnagel
  • 5 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 2 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes

Een scherpe variant van speculaaskruiden

  • 30 g kaneel
  • 10 g kruidnagel
  • 10 g nootmuskaat
  • 5 g kardamom
  • 5 g anijszaadjes
  • 7 g gemberpoeder
  • 5 g korianderzaadjes
  • 5 g foeli
  • 7 g witte peper

Bereiding:

Het lekkerst is natuurlijk om het van verse ingrediënten te maken. Je kan ze prima fijnmalen in een koffiemolen en anders neem je een vijzel.


Stamp de specerijen fijn in een vijzel. Als je een electrische blender of koffiemaler gebruikt, let er dan op dat de kruiden niet te warm worden anders verliezen ze een stuk van hun aroma. Zeef ze door een fijne zeef en stamp de grotere stukjes opnieuw fijn. Bewaar koel en donker in een goed gesloten glazen potje.



Speculaaskruiden Gezond

In speculaas en kruidnoten zitten specerijen die heel gezond voor je zijn. Speculaaskruiden bevatten namelijk een mix van antioxidanten zoals kaneel, nootmuskaat (of foelie), kruidnagel, kardemom, gember en vaak nog peper, koriander en anijs. Echter, speculaasjes en pepernoten zitten veelal overvol transvetten, glucose-fructosesiroop en witte bloem. Die laatste twee ingrediënten maakt het een ongezond product.

 


Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.







Jenny de Rooy
Door

Jenny de Rooy

op 15 Nov 2018

Dat zal vast heerlijk zijn. Wel met mate want hoe gezond honing ook is het blijft suiker.

Gerard
Reactie plaatsen