Wat is transvet en hoe kan je het vermijden?
Transvet is een onverzadigde vetsoort. Van onverzadigde vetzuren is bekend dat zij gunstig zijn voor onze gezondheid. Transvet is daarbij een uitzondering en heeft een negatief effect op de gezondheid. Zo verhoogt transvet het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. Een te hoge hoeveelheid LDL-cholesterol in ons lichaam kan onze bloedvaten beschadigen. Ook verlaagt transvet het HDL-cholesterol gehalte en kan zo het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Door zoveel mogelijk te kiezen voor olijfolie en niet te veel koek, gebak en snacks te eten, beperk je de inname van transvet.
Transvet in voedingsmiddelen
Transvetten komen soms van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk en vlees van koeien en schapen. Transvetten ontstaan in hun maag onder invloed van darmbacteriën. Transvetten ontstaan ook bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten. Dit bewerkingsproces zorgt ervoor dat producten langer houdbaar worden en een stevigere structuur krijgen. Bijvoorbeeld bij het bereiden van koek en snacks en harde bak- en braadvetten.
Kunstmatig harden wordt gedaan door middel van hydrogenatie. Hierbij worden de onverzadigde vetzuren (deels of volledig) omgezet in verzadigde vetzuren. Wanneer dit onvolledig gebeurt, ontstaat transvet. Van dit kunstmatig gevormde transvet is wel komen vast te staan dat het een nadelig effect heeft op de gezondheid. Het geeft onder andere chronisch verhoogde insulinewaarden wat een verhoogde kans op diabetes inhoudt.
Transvet in margarine, bak- en braadvet
Een lange tijd bevatte harde margarines en bak- en braadvetten veel transvetten. Tegenwoordig zit er een stuk minder transvet in.
- koekjes, bladerdeegproducten, chips, snoep
- margarine en halvarine
- gebak, cake
- frituurvet en gefrituurd voedsel gebakken in hard vet
- diepvriesproducten: kroketten, kaassoufflés, frikadellen, patat
- koffiemelkpoeder
- pizza’s
- veel kant-en-klaar maaltijden
- instant mixen en -sauzen
Hoe kun je transvetten mijden?
Door etiketten te gaan lezen, kom je erachter dat deze transvetten bijna overal in zitten. Transvetten mogen op etiketten bij ingrediënten ook anders genoemd worden. Wanneer je de volgende termen ziet staan, weet je dat er transvetten inzitten:- gedeeltelijk geharde olie/vet
- geharde olie/vet
- gedeeltelijk gehydrogeneerde olie/ vet
- margarine, halvarine
Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid
Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.