Page content

Wat is transvet?

Transvet is een onverzadigde vetsoort. Van onverzadigde vetzuren is bekend dat zij gunstig zijn voor onze gezondheid. Transvet is daarbij een uitzondering en heeft een negatief effect op de gezondheid. Zo verhoogt transvet het LDL-cholesterolgehalte van het bloed. Een te hoge hoeveelheid LDL-cholesterol in ons lichaam kan onze bloedvaten beschadigen. Ook verlaagt transvet het HDL-cholesterol gehalte en kan zo het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

Transvet in voedingsmiddelen

Transvetten komen soms van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals melk en vlees van koeien en schapen. Transvetten ontstaan in hun maag onder invloed van darmbacteriƫn.

Transvetten ontstaan ook bij het industrieel gedeeltelijk harden van vetten. Dit bewerkingsproces zorgt ervoor dat producten langer houdbaar worden en een stevigere structuur krijgen. Bijvoorbeeld bij het bereiden van koek en snacks en harde bak- en braadvetten.

Kunstmatig harden wordt gedaan door middel van hydrogenatie. Hierbij worden de onverzadigde vetzuren (deels of volledig) omgezet in verzadigde vetzuren. Wanneer dit onvolledig gebeurt, ontstaat transvet. Van dit kunstmatig gevormde transvet is wel komen vast te staan dat het een nadelig effect heeft op de gezondheid. Het geeft onder andere chronisch verhoogde insulinewaarden wat een verhoogde kans op diabetes inhoudt.

Een lange tijd bevatte harde margarines en bak- en braadvetten veel transvetten. Tegenwoordig zit er een stuk minder transvet in

Laat een bericht achter!

Comment Section

0 reacties op “Wat is transvet?

Plaats een reactie


*


Navigatie