Wat is trombose?

Wat is trombose?

Trombose is de afsluiting van een ader of slagader door een bloedprop (trombus). In ons bloed zitten stoffen die zorgen voor de bloedstolling. Het wondje sluit en het bloeden stopt. Als het bloed blijft stollen of het stolsel te groot wordt, dan zorgen anti-stollingstofjes dat de stolling stopt.

Afsluiting van een ader of slagader

Bij trombose gaat het mis met dit ingenieuze systeem van stolling en antistolling. Het bloed stolt, terwijl er geen wondje is. Of de bloedprop groeit door en wordt te groot. Dat kan een trombose veroorzaken. De bloedprop sluit het bloedvat af. Of er breekt een stukje van een stolsel af om verderop een bloedvat af te sluiten, bijvoorbeeld in de longen.

Bekende gevolgen van slagaderlijke trombose zijn:
  • Hartinfarct
  • Beroerte

De oorzaken van trombose

Trombose is een hele complexe aandoening, die kan ontstaan door verschillende oorzaken. Vaak is het ook een combinatie van factoren. Bekende risicofactoren zijn:
  • Beschadigingen aan de  bij ongelukken of operaties
  • Veranderingen in de samenstelling van het bloed door hormoongebruik of door ziektes
  • Erfelijke factoren, ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft de Factor V leiden-mutatie. Ook zijn er mensen met te veel bloedstollingsfactor VIII. In beide gevallen is het risico op een trombose vier keer zo groot als bij mensen zonder deze afwijkingen.
  • Langdurig stilzitten of liggen, bijvoorbeeld als iemand een gebroken been heeft of ernstig ziek is en daardoor langdurig niet beweegt
  • Vliegreizen langer dan vijf uur. Dit komt door het stilzitten met de benen in een gebogen houding en het lagere zuurstofgehalte in de lucht.
  • Bepaalde hartziektes, zoals boezemfibrilleren
  • Zwangerschap en de anticonceptiepil, dit vormt vooral een risico in combinatie met erfelijke afwijkingen
  • Bepaalde geneesmiddelen, zoals sommige chemo- of hormoonkuren bij kanker
  • Ouderdom, door veroudering van het lichaam kunnen ontstekingen in de bloedvaten ontstaan, door aderverkalking. Deze ontstekingen kunnen leiden tot trombosevorming.
  • May-Thurner syndroom.  Dit is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij vrouwen tussen de 30 en de 50 jaar. Bij het May-Thurner syndroom ligt de linker bekkenader ingeklemd tussen de rechterbekkenslagader en de wervelkolom.

Hoe gevaarlijk is trombose?

Wanneer een stolsel vastloopt in een bloedvat is er sprake van een embolie. Gebeurt dit in de hersenen of in de longen dan ontstaat een hersen- of longinfarct. Het weefsel achter zo'n bloedpropje krijgt dan geen bloed .

Wat kan helpen bij trombose

Een gezonde leefstijl om overgewicht te voorkomen helpt daarbij: niet roken, gezond eten en veel bewegen dragen hieraan bij.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder.

Reactie plaatsen