Wat is atherosclerose?

Wat is atherosclerose?

Atherosclerose  is een vorm van aderverkalking, al komt het niet door kalk maar door vet. Als er veel vetdeeltjes in het bloed zitten, zoals cholesterol, kunnen die blijven plakken aan de binnenkant van de grote bloedvaten. De vaten slibben dan steeds verder dicht en raken vernauwd. Er kan dan minder bloed door de bloedvaten stromen en delen van het lichaam en organen krijgen te weinig zuurstof.

Oorzaken van arteriosclerose

Aderverkalking wordt veroorzaakt door het opstapelen van vetten in de wand van de slagaders. Met het ouder worden, gebeurt dit bij iedereen in meer of mindere mate. De opeenstapeling van vet kan zo erg worden, dat er een zogenaamde plaque ontstaat, waar ook kalk in gaat zitten. Een plaque is een soort korstachtige beschadiging van de binnenkant van de vaatwand. Aderverkalking kan om twee redenen gevaarlijk zijn:

Plaque in de bloedvaten

BloedplaatjesTen eerste vernauwt de plaque het bloedvat. Bloed kan daardoor minder goed doorstromen. Het bloedvat kan zelfs geheel dichtslibben waardoor de plek waar het vat naartoe leidt, geen bloed meer krijgt en afsterft. Dit noemen we een infarct.

Ten tweede kan de plaque gemakkelijk beschadigen. Zelfs een kleine beschadiging zorgt voor het ontstaan van een bloedstolsel. Wanneer zo’n stolsel losschiet, wordt deze meegevoerd met de bloedstroom en kan deze op een andere plek vast komen te zitten en een vat afsluiten.
Ten derde bestaat het risico dat de vaatwand verslapt. Door de veranderingen in de vaatwand kan het bloedvat ook wijder worden in plaats van nauwer. Dit wordt ook wel aneurysma genoemd.

Gevaren van atherosclerose

Als door atherosclerose je bloedvaten vernauwd zijn, kun je een hartaanval of beroerte krijgen. Er komt dan te weinig bloed en dus zuurstof bij het hart of de hersenen. Dat kan ook gebeuren met je benen: vooral tijdens inspanning bij het lopen kunnen ze dan pijn doen. Dat heet ook wel ‘etalagebenen’, omdat de pijn zakt bij het stilstaan (bijvoorbeeld voor een etalage).

In het begin merk je niet dat je aderverkalking hebt. Pas als de bloedvaten zo vernauwd zijn dat er minder bloed door kan, krijg je klachten. Bijvoorbeeld pijn op de borst (‘angina pectoris) en pijn in de benen bij het lopen.

Risicofactoren voor het ontstaan van aderverkalking zijn:


Bronnen:

Hartstichting,

Diabetisfonds
Reactie plaatsen