Wat zijn bioactieve stoffen?

Wat zijn bioactieve stoffen?

Bioactieve stoffen zijn voedingsstoffen waarvan er ongeveer 50 bekend zijn. Deze zijn nodig voor alle levensprocessen: eiwitten (aminozuren), vetten, koolhydraten (zetmeel en suikers) en een groot aantal vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij tal van fysiologische functies die nodig zijn voor de levensprocessen van de mens, zoals opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaatsvinden.

Voedingsstoffen heb je nodig

In de voedingsleer worden bioactieve stoffen onderscheiden van voedingsstoffen. Terwijl voedingsstoffen essentieel zijn voor de werking van een lichaam, zijn bioactieve stoffen niet noodzakelijk aangezien het lichaam ook zonder deze stoffen kan functioneren, of omdat de voedingsstoffen dezelfde functie vervullen. Bioactieve stoffen kunnen echter wel invloed hebben op de gezondheid.
Bioactieve stoffen komen voor in zowel plantaardige als dierlijke producten en kunnen ook synthethisch vervaardigd worden.

Voedingsstoffen zijn essentieel voor de werking van een lichaam, bioactieve zijn stoffen niet noodzakelijk aangezien het lichaam ook zonder deze stoffen kan functioneren, of omdat de voedingsstoffen dezelfde functie vervullen.

Bioactieve stoffen kunnen echter wel invloed hebben op de gezondheid

Voorbeelden van bioactieve stoffen zijn:


 •    Flavonoïden
 •    Cafeïne
 •    Carotenoïden: bètacaroteen, luteïne en lycopeen
 •    Carnitine
 •    Choline
 •    Co-enzym Q
 •    Creatine
 •    Dithiolthionen
 •    Fytosterolen (plantensterolen) die aan margarine mogen worden toegevoegd om het cholesterolgehalte in bloed te verlagen
 •    Fyto-oestrogenen (isoflavonen) die de botontkalking bij vrouwen na de overgang zou vertragen
 •    Glucosinolaten
 •    Polyfenolen (flavonoïden): flavonolen, flavanonen, flavanolen en isoflavonen
 •    Prebiotica
 •    Taurine

Fytonutriënten

wintergroentenFytonutriënten zijn bioactieve inhoudsstoffen die je in plantaardig voedsel kunt vinden. Deze stoffen zijn in enkele microgrammen al nuttig. Je gaat dus niet vol zitten van deze nutriënten. Maar ze zijn wel belangrijk omdat ze allerlei processen in het lichaam activeren. De belangrijkste stoffen, fytohormonen ofwel plantensterolen, stimuleren allerlei klieren in het lichaam om stoffen te produceren die het lichaam op dat moment hard nodig heeft.

Gezondheidsvoordelen van fytonutriënten

Fytonutriënten hebben een gunstig effect op welvaartsziekten zoals kanker, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. De verdere gezondheidsvoordelen van fytonutriënten worden nog nader uitgezocht. Er zijn duizenden verschillende stoffen en waarschijnlijk werken deze stoffen niet individueel, maar is er juist sprake van samenspel. Hierdoor wordt het nog lastiger om onderzoek naar deze stoffen te verrichten.

Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding

“Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. De beroemde uitspraak van Hippocrates. Niet iedereen wilt dat geloven, maar grappig om te weten is dat fytonutriënten vaak de basis vormen van medicijnen. Aspirine is bijvoorbeeld gemaakt van een kunstmatige gesynthetiseerde stof. Vroeger werd juist de wilg gebruikt tegen koorts. Fytonutriënt salicine, die te vinden is in de wilgenblad, heeft namelijk een antikoortseffect.

Gezond eten is belangrijk voor jouw gezondheid

Jenny de Rooy

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren voor het eten van meer groenten. Ik hou van de uitdaging om de kracht, die ieder mens in zich heeft, naar boven te halen. Mensen die nu werkelijk een nieuw eetpatroon willen om welke reden dan ook help ik verder door ondermijnende gedachten definitief aan te pakken. Ik werk graag met mensen die net iets verder durven te kijken en praktisch aan de slag willen gaan met het veranderen van hun eetpatroon. Maak de Switch , ik help je graag verder. 
Reactie plaatsen